Geschiedenis

2021

Na bijna 42 jaar in de kelder van de Molenberg te hebben gezeten, zijn we per 1 juli 2021 verhuisd naar onze nieuwe locatie in het Vincentiushuis aan de Ruurloseweg 13 te Groenlo. De afbouw en inrichting van de nieuwe studio is door de vele vrijwilligers van de ZSOM gerealiseerd. In onze nieuwe ruimte hebben we beschikking over een inspreekstudio, een montageruimte en op de bovenverdieping ons archief. Dit archief gaan we het komende jaar zoveel mogelijk digitaliseren. Verder kunnen we nu onze regieauto dicht bij huis kwijt. Vorig jaar zijn we begonnen met het verzorgen van live uitzendingen via ons You Tube kanaal. Door de coronapandemie hebben wij ook de nodige beperkingen gehad.

2019

Op 11 juli van dit jaar bestond de ZSOM Omroep Groenlo 40 jaar. Op 13 juli 2019 werd dit jubileum gevierd met de huidige leden en oud leden in het boothuis van Welgelegen aan de Ruurloseweg te Groenlo. Het werd een gezellige middag. Door de loco burgemeester van Groenlo, Marieke Frank, werd die middag een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan het ZSOM lid van het eerste uur Sjaak Hulshof. Zie hiervoor onze beelden elders op deze site.

2015

De televisieregiewagen van ZSOM is totaal vernieuwd! Na jaren van trouwe diens zijn de 4 camera’s vervangen door Full Hd camera’s. Ook de randapparatuur, accessoires, regie mengtafel e.t.c zijn vernieuwd en geschikt gemaakt voor het opnemen in Full Hd kwaliteit. Voor ZSOM is dit een flinke sprong voorwaarts. De ZSOM heeft nu de mogelijkheid om Full HD te gaan opnemen (16:9 beeld in een resolutie van 1920 x 1080).

2012

De ZSOM heeft de montage-/televisiestudio geheel gedigitaliseerd. Ook werd de televisie-regiewagen aangepakt en worden de opnamen op pc opgenomen. Alle opnames worden op een server bewaard en kunnen via werkstations, waarop o.a. de tv-programma’s en het journaal worden gemaakt, opgeroepen worden. Tijdens de open dag op 12 mei j.l. is de studio feestelijk heropend. Er waren optredens van country-zangeres Sandra Vanreijs, cabaretier Ben Beijer en de slagwerk en percussiegroep Euphonia uit Eibergen. Ook mochten wij nieuwe vrijwiligers verwelkomen waar we ontzettend blij mee zijn. We blijven zoeken naar nieuwe vrijwilligers.

2006

Nu, in 2006, telt ZSOM 30 vrijwillige medewerkers. De beroepen waarin zij in het dagelijks leven werkzaam zijn, zijn zeer uiteenlopend van aard. Van vakmensen op de werkvloer tot managers op een kantoor. Dit maakt de omroep sterk en flexibel. ZSOM zorgt zelf voor opleiding van haar medewerkers. Sommigen zijn allround inzetbaar en anderen zijn weer specialisten. Naast een interessante hobby, onze medewerkers komen echt overal, is ZSOM ook voor mensen een leerschool. Ervaring in teamwork, besturen en organiseren komen immers goed van pas in het dagelijks leven. Daarnaast is het belangrijk dat medewerkers het naar hun zin hebben. Medewerkers zijn vrij in het besteden van tijd aan hun hobby. Met elk uurtje dat in de omroep gestoken wordt is ZSOM gelukkig.

Ons programma kent een samenstelling van ongeveer 60 procent amusement, 20 procent streekcultuur en 20 procent nieuws en informatie. Onder amusement verstaan we concertregistraties, toneelstukken, theaterproducties maar ook bloemencorso’s, taptoes en openluchtspelen. Streekcultuur omvat programma´s met titels als Op bezoek bij…’,Natuurkijkjes’, Kijk op…’ enHet Dialectenheuksken’. Nieuws en informatie brengt ZSOM wekelijks het in Regiojournaal. De kracht van het Regiojournaal is het nieuws voor de kijkers zichtbaar maken.

Doordat beeld en geluid goed worden afgestemd op de beperkingen van onze doelgroep blijft men op de hoogte van de actualiteiten. Door de herkenbaarheid is het Regiojournaal vaak boeiender dan het lezen van de krant. Bij persconferenties, openingen, protestacties en belangrijke gebeurtenissen proberen we zoveel mogelijk met de camera aanwezig te zijn. Het journaal is wekelijks een volledig eigen productie met een eigen redactie, camerateams en verslaggevers. Het Regiojournaal wordt ook in de Openbare Bibliotheek van Groenlo en Lichtenvoorde vertoond en het is het te zien op het world wide web, o.a op deze site en op www.streekgids.nl.

2005

Op 1 juni wordt een nieuwe overeenkomst met Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé gesloten met betrekking tot de dienstverlening van ZSOM, de financiële vergoeding en het gebruik van de studioruimtes. Drie zorginstellingen van Marga Klompé, te weten ’t Hoge Veld en Beth San in Aalten en St. Bernardus in Bredevoort, gaan ook het programma van ZSOM uitzenden.

2004

In 2004 bestond Ziekenomroep Sound of Music 25 jaar. Om precies te zijn op 11 juli 2004. Het jubileum werd gevierd met een feestavond voor de medewerkers op zaterdag 9 oktober en met een open huis op zaterdag 30 oktober. Deze dag was de studio te bezichtigen en ’s middags werd er een grote live tv-show met diverse artiesten vanuit recreatiezaal ’t Kormelink in de Molenberg gemaakt. Ook was er een fototentoonstelling te bewonderen met een overzicht uit het archief van ZSOM. Hoogtepunt van de dag was de benoeming van Sjaak Hulshof, oprichter van ZSOM, tot Zeer Speciale Omroep Medewerker. Hij ontving daarbij een oorkonde en klein aandenken.

2000

In 2000 stond ZSOM voor een nieuwe fase, namelijk het overstappen van het analoge naar het digitale tijdperk. Er werd fors geïnvesteerd in een nieuwe digitale studio en ook in de regiewagen kwam een digitale opnamemachine. Opnames en uitzendingen worden uitsluitend gemaakt op de norm DVCam. Voor het maken van montages beschikt ZSOM over het uiterst professionele softwarepakket Avid.

1998

Sinds 1998 beschikt ZSOM dankzij de schenking van een financiële bijdrage door de Rabobank over een eigen regiewagen. Deze staat zo’n 40 keer per jaar opgesteld op locaties waar met meerdere camera’s tegelijk moet worden gefilmd. Dit zijn de zogenaamde EFP setopnames oftewel in professionele termen de Electronic Field Productions. Voor zo’n opname zijn minimaal 5 vrijwilligers nodig. ZSOM filmt alleen als opnames voor de doelstelling gebruikt kunnen worden. Het enthousiasme van de vrijwilligers draagt er toe bij dat er prachtige opnames worden gemaakt in buurthuizen, verenigingsgebouwen en zalencentrums. Ook staat de ZSOM met grote regelmaat voor de deur van diverse schouwburgen, vooral De Storm in Winterswijk en Amphion in Doetinchem. Plaatselijke amateur-gezelschappen op opera-, operette- en musicalgebied brengen vaak de meest schitterende voorstellingen op de planken. In het verleden is ook al eens samengewerkt met het Koninklijk ballet van Vlaanderen. Vanwege de goede naam van ZSOM heeft ZSOM concertregistraties gemaakt met medewerking van de drie baritons Marco Bakker, Henk Poort en Ernst Daniel Smid. Ook filmde ZSOM musical “Carlie” met Joke de Kruijff in theater de Metropole in Almere, “Closer than ever” met o.a. Henk Poort en Marjolein Keuning in het theaterhotel in Almelo. In de Lievekamp in Oss, Schouwburg Leeuwenbrug in Deventer, het Zaantheater in Zaandam, Theater Markant in Uden, Theater De Agnietenhof in Tiel en de Schouwburg in Heerenveen heeft ZSOM de wervelende muziek- en dansshows van Jeans 7,8,9,10,11 en 12 gefilmd. Ook bij deze opnames waarbij gewerkt wordt op hoog niveau blijft onze doelstelling vooropstaan.
Het jaar 1998 is voor ZSOM een belangrijk jaar. Van zelfstandige vrijwilligersgroep binnen het verzorgingshuis De Molenberg wordt ZSOM een stichting. De Molenberg word onderdeel van de Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé na een fusie tussen zorginstellingen in de regio. Met deze stichting sluit ZSOM een zakelijke overeenkomst waardoor het kapitaal en de middelen in eigendom van ZSOM komen. Bestuurlijk en juridisch is deze omwenteling van enige betekenis voor ZSOM omdat hiermee het bestaansrecht van ZSOM in de toekomst gegarandeerd moet worden.

1994

In 1994 kocht ZSOM professionele 3CCD televisiecamera’s met bijbehorende randapparatuur. Dit betekende een flinke kwaliteitswinst.

1993

De radioprogramma’s werden in 1993 ondergebracht bij de lokale omroep van Groenlo, Radio Vestingstad en besloot ZSOM zich geheel te richten op televisie. Op deze manier kon ZSOM zich beter waarmaken in haar rol als huisomroep in de aangesloten zorginstellingen.

1992

In 1992 werd langzaam begonnen met de vervanging van de eerste generatie apparatuur. Tevens werd voor zover mogelijk de overstap naar professionele apparatuur gemaakt. Het product van de ZSOM werd hierdoor kwalitatief beter. De opnamenorm werd Super VHS Pro met Hifi geluid.

1991

De ZSOM ontwikkelde zich verder. Sinds begin 1991 kent de omroep een vaste organisatiestructuur. Die structuur bestaat uit een bestuur met daaronder een team van coördinatoren die de dagelijkse zaken behartigen. Het bestuur bepaalt het beleid, bewaakt het budget, vertegenwoordigt ZSOM naar derden en verzorgt de contacten naar de aangesloten zorginstellingen.

1987

Het vernieuwde verzorgingshuis de Molenberg werd in 1987 officieel geopend na een grondige renovatie. De opening werd door ZSOM met simpele camera’s gefilmd op de norm Video 8 en rechtstreeks uitgezonden op het interne videonet. Dit bleek een groot succes en de videotak van ZSOM was geboren. Een éénmalig startkapitaal van de Molenberg zorgde in 1988 ervoor dat de video zich op een semi-professionele basis kon ontwikkelen. De opnamenorm werd VHS Pro met Hifi geluid. De basis van ZSOM werd gevormd door een 3 camera EFP regieset, 3 ENG camera units en uitgebreide linieere montagestudio.
Vervolgens toonden ook andere verzorgingshuizen in de regio belangstelling voor het videoprogramma van ZSOM. Inmiddels ontvangen zij al weer vele jaren het wekelijkse tv-programma.


De bij ZSOM aangesloten zorginstellingen zijn (per 1 januari 2006):
Beltrum: Woonzorgcentrum De Hassinkhof*
Aalten: Woonzorgcentrum Beth San*
Aalten: Woonzorgcentrum ’t Hoge Veld*
Bredevoort: Woonzorgcentrum St. Bernardus*
Borculo: Woonzorgcentrum JW Andriessenhuis
Winterswijk: Woonzorgcentrum De Berkhof*
Winterswijk: Verpleeghuis Pronsweide*
Winterswijk: Streekziekenhuis Koningin Beatrix
Neede: Verzorgingshuis Het Meijersveld
Lochem: De Hoge Weide*
Lichtenvoorde: Woonzorgcentrum De Antoniushove
Groenlo: Verpleeghuis De Molenberg*


zorginstelling en onderdeel van Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé.

1978

Oprichting van ZSOM vond plaats in 1979 als de Ziekenomroep Sound Of Music van het toenmalige Vincentiusziekenhuis in Groenlo. Om precies te zijn op 11 juli maakten Sjaak Hulshof en Jos Evers hun eerste radioprogramma. De eerste langspeelplaat was van de bekende musical de Sound of Music, vandaar dus de naam. De jonge radio-omroep groeide razendsnel en werd in het ziekenhuis alom geprezen. In 1984 sloot het ziekenhuis haar deuren omdat in Winterswijk het nieuwe Streekziekenhuis Koningin Beatrix werd geopend. Het ziekenhuis werd verbouwd, gerenoveerd en onderdeel van het regionale verpleeg- en verzorgingshuis de Molenberg. ZSOM veranderde van ziekenomroep naar huisomroep, echter de Z in de naam bleef gehandhaafd. De radio kende opnieuw een periode van groei en ontwikkeling.